Меню
Затваряне на менюто
Затвори

35 години свобода на колела Volkswagen Лекотоварни автомобили представя бъдещето на моделната серия със студията California CONCEPT

35 години свобода на колела Volkswagen Лекотоварни автомобили представя бъдещето на моделната серия със студията California CONCEPT

Хановер, 4-ти август 2023

  • Концептуалният модел на новото поколение кемпер California отбеляза своята световна премиера на специализираното изложение Caravan Salon (25 август - 3 септември) в Дюселдорф
  • Бъдещото поколение на California ще продължи да се произвежда изцяло в Хановер
  • Премиерата на първия California "made in Hanover" също бе отбелязана на изложението Caravan Salon точно преди 20 години

 

През 1988 година първата California на базата на VW Bus (T3) направи своята световна премиера на специализираното изложение Caravan Salon. Точно 35 години и 260 000 произведени автомобила по-късно, Volkswagen Лекотоварни автомобили отново отбелязва световна премиера на най-големия по рода си форум в Дюселдорф, представяйки концептуалния модел California CONCEPT, който разкрива бъдещето на тази моделна серия. Планира се серийното производство на новото поколение на California да стартира в завода на VWCV в германския град Хановер през 2024 година.

California CONCEPT - всичко е ново, за да остане същото.

За мнозина почитатели на марката, моделите California Beach, Coast и Ocean отдавна са се превърнали в олицетворение на свободата на колела. С премиерата на концептуалния California CONCEPT пред посетителите на специализираното изложение Caravan Salon в Дюселдорф (25 август - 3 септември 2023 година), Volkswagen Лекотоварни автомобили разкрива бъдещето на най-успешния кемпер в историята на автомобилостроенето.

Бъдещата California използва технологичната основа на дългата версия на Multivan и отново ще бъде уникално явление в своя клас. Оригиналната дуалистична концепция за ван, който е идеален за ежедневна употреба, но може за нула време да се трансформира в подходящ за всяко приключение кемпер, ще бъде допълнена и разширена с многобройни иновативни идеи при новото поколение. Не бива да се забравя, че идеалният кемпер на новото време стъпва и на изключителните характеристики на дебютиралия през 2021 година Multivan, както и на 35-годишния опит на марката в производството на California. California CONCEPT ще предложи за първи път и предимствата на plug-in хибридната технология за задвижване, осигурявайки още по-голяма гъвкавост и забележително ниво на комфорт. Новият модел е мощен, икономичен и ярък символ на ориентираната към бъдещето, отговорна към околната среда мобилност с възможността за движение и изцяло на електричество. В същото време неговата способност за преодоляване на дълги разстояния осигурява на притежателите му сигурност и спокойствие при пътешествията далеч от главните пътища. От тази гледна точка ползите на хибридното задвижване ще усетят не само съседите в къмпинга, докато California преминава напълно безшумно покрай тях. И разбира се, в бъдеще кемперът ще бъде и "смарт" - съчетанието с интерактивното смартфон приложение "Cali on Tour" вече направи актуалната California 6.1 един от най-модерните автомобили в този пазарен сегмент, а California CONCEPT ще продължи развитието в тази посока.

California - начин на живот.

California отдавна е нещо много повече от кемпер - този модел е истинско олицетворение на автомобилния начин на живот и посланик на свободата. В продължение на четири поколения до момента от компактния кемпер са продадени над 260 000 автомобила, като всички те имат нещо много важно помежду си. Да, става дума за повдигащия се покрив - тази своеобразна палатка на втория етаж с почти два метра височина. И разбира се, още преди официалната премиера на концептуалния модел California CONCEPT в Дюселдорф не беше никаква тайна, че новото поколение също ще разполага с емблематичния повдигащ се покрив.

Поглед назад - 35 години California.

Историята на California започва през 1988 година със създаването на специален кемпер модел на базата на поколението T3 на Transporter. По-късно през същото лято тази първа California е представена на специализираното изложение Caravan Salon (което по онова време все още се провежда в германския град Есен). Серийната версия може да се поръча в два цвята - "Pastel White" и "Masala Red". Дизайнът на интериора демонстрира изключително чувство за стил с изчистеното оформление на кухненския бокс в бяло и сиво. Цената на кемпера в Германия е 39 900 германски марки, като привлекателните ценови равнища, интелигентните детайли и издръжливата и надеждна техника на микробуса Transporter веднага превръщат California в бестселър - още през първата година на производството са продадени 5 000 автомобила. През следващите години California еволюира от специален модел в самостоятелна моделна серия, която става все по-популярна и в рамките на три години успява да спечели над 22 000 почитатели на кемперите.

Смяната на поколенията от T3 към T4 през месец август 1990 година е истинска техническа революция. След четири десетилетия производство на Transporter-и със задно предаване и разположени в задната част четирицилиндрови боксерни двигатели, експертите в областта на лекотоварните автомобили просто обърнаха всичко с главата надолу - преместиха двигателя отпред и го свързаха с предния мост, който пое основната роля за задвижването. Тази радикална промяна в конструкцията доведе и до коренни промени в дизайна, ходовата част, двигателите и вътрешното пространство. В интериора вече имаше значително повече място, особено отзад и California T4 се възползва перфектно от тази допълнителна възможност, осигурявайки повече вътрешно пространство от който и да било друг кемпер от онова време. Слоганът на рекламите за пазарната премиера беше - "Хотел Калифорния. Тихо място с комфортно обзавеждане и гарантирани панорамни гледки", правейки препратка към хитовата песен на Eagles и хотела в Западен Холивуд, за който се разказва в нея. Като цяло, California T4 също се превърна в невероятен пазарен хит, който успя да регистрира около 39 000 продажби в периода до 2003 година.

Базираната на петото поколение на Transporter версия California придаде изцяло нови измерения на комфорта в класа на компактните кемпери, като и това издание на California остана вярно на иновативната пространствена архитектура на оригиналния модел. До 2015 година около 55 000 кемпер ентусиасти избраха T5 California, който отдавна се превърна в най-успешния кемпер в своя клас. Характерни предимства и детайли като леглото с ламелна подматрачна рамка, интегрирано в повдигащия се покрив, прибраните в задния капак сгъваеми къмпинг столове и сгъваемата маса за къмпинг, прикрепена в плъзгащата се врата, създадоха на California славата на еквивалент на швейцарския офицерски нож в света на къмпинг приключенията. Базираната на шестото поколение на Transporter California излезе на пазара през 2015 година и успя да изведе продажбите на ново, по-високо ниво с многобройните си системи за асистенция на водача. През 2017 година T6 California счупи рекорда по продажби на тази моделна серия, отбелязвайки 15 155 нови регистрации в рамките на само една година.

На 30 август 2019 година Volkswagen Лекотоварни автомобили представи официално и California 6.1 - разбира се, за пореден път на щанда на марката на специализираното изложение Caravan Salon. До този момент моделът вече има зад гърба си производствен тираж от над 175 000 кемпера от пет поколения, а новият California 6.1 успя да продължи последователно успехите на своите предшественици. Една от новите функции при него беше сензорният екран в конзолата на покрива, който можеше да се използва за управление на всички основни настройки на кемпера и получаване на изключително богат спектър от информация. На борда на California CONCEPT този екран се трансформира в екран във формата на таблет и ще демонстрира нова "смарт" страна в характера на прочутия кемпер. И между другото - никой никога не е твърдял, че California трябва да има само една плъзгаща се врата!

Концептуалната студия California CONCEPT разкрива бъдещето на легендарния кемпер от Хановер.

"Смарт" кемпер? Представяме ви California CONCEPT.

Концептуалната студия California CONCEPT разкрива бъдещето на легендарния кемпер от Хановер.

"Смарт" кемпер? Представяме ви California CONCEPT.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип