Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Volkswagen Оригинални части® Цялата информация за Вашите Volkswagen Оригинални автомобилни спирачки

Volkswagen Оригинални части® Цялата информация за Вашите Volkswagen Оригинални автомобилни спирачки

Вашите спирачки трябва да пасват идеално към мощността, теглото и максималната скорост на Вашия Volkswagen. По същия начин трябва прецизно да се съчетаят спирачните дискове и спирачните накладки. Независимо при кой автомобил, спирачките принадлежат към най-важните компоненти и трябва да бъдат редовно поддържани в изправно състояние. При първи индикации за неефективното им функциониране е препоръчително да се свържите с Volkswagen оторизиран сервиз.

Всичко необходимо за спирачките на Вашия Volkswagen

На тази страница ще получите ценна информация по отношение на темата спирачки. Допълнително в нашата интерактивна карта ще намерите най-близкия до Вас сервиз на Volkswagen. Свържете се бързо и лесно с нас и запазете час за сервиз само с няколко кликвания.

Какво трябва да знаете за спирачните дискове и накладките

Прави се разлика между барабанни и дискови спирачки, като последните са стандарт от 60-те години. Дисковите спирачки използват спирачен диск вместо спирачен барабан, който трябва редовно да се поддържа заедно със спирачните накладки. Дискът се обхваща от накладките по време на спиране. Полученото триене води до желаното забавяне. По време на този процес и дискът, и накладките се износват след известно време. Ако при спиране се усетят вибрации на волана, се препоръчва своевременна проверка от специалист.

Има ли фиксирани интервали за смяна на спирачните дискове?

Не, няма фиксирани интервали за смяна на спирачни дискове. Те трябва да се подменят само когато минималната дебелина на спирачните дискове е достигната или падне под границата или са видими повече от 30 мм топлинни пукнатини. Смяна е необходима и при възникване на дълбоки канали и бразди или деформации и значителни изменения в размерите. 

По какво да разпознаем, че спирачната система не работи вече правилно?

За да може Вашата спирачна система да функционира ефикасно в екстремни ситуации, обърнете внимание на следните точки, които могат да означават евентуални дефекти и трябва да се отстранят навреме от професионалист:

  • Спирачките се нагряват по време на шофиране
  • Констатира се неравномерно спиране
  • »Помпане« при спиране
  • Вибрации (триене) на спирачния педал
  • Вибриране при неравности
  • Постоянно скърцане или шум от триене
  • Измерено по-малко спирачно действие при загуба на спирачно действие съответно при проверка на спирачките
На какво да обърнем внимание при смяна на спирачните дискове?

Спирачните дискове и накладки са износващи се части, който е належащо да се сменят след определен времеви интервал. При подмяната им е препоръчително винаги да се сменят по двойки. Причината за това е, че спирачките обикновено не се натоварват едностранно и износването им  е равномерно от двете страни на оста. Ако се сменят само от едната страна, ще се стигне до неравномерно спирачно действие. При износени спирачните дискове, накладките също би трябвало да се сменят. Не пестети средства нито от смяна на дискове, нито от смяната на накладки. Добре функциониращите спирачки са от съществено значение за Вашата безопасност и стабилното поведение на автомобила на пътя.

Може ли сами да сменим спирачните дискове или накладките?

Важно е да знаете, че Вашите спирачки трябва да бъдат обслужвани само от обучени специалисти. Само тогава можете да сте сигурни, че след ремонта Вашият автомобил отново ще разполага с пълния си спирачен капацитет. Доверете се на компетентноста на Вашия Volkswagen оторизиран сервиз и Volkswagen Оригиналните дискове и накладки.

Наистина ли са толкова опасни износените спирачни накладки?

Износените дискове и накладки са сериозен проблем, който не би трябвало да бъде неглежиран. При изцяло износени спирачни накладки се получава триене метал върху метал, което води до силно загряване и образуване на дълбоки пукнатини и канали върху спирачния диск. Така спирачният капацитет на Вашия Volkswagen Лекотоварен автомобил значително се понижава и спирачните дискове се износват. При първи индикации за неефективно работеща спирачна система, свържете се с Вашия Volkswagen Оторизиран сервиз. Там ще Ви обслужат компетентно и ще поставят на Вашия лекотоварен автомобил само Volkswagen Оригинални части.

Какво означават контролните светлини в автомобила?

В днешно време автомобилните дисплеи са еквивалент на съвременни компютри. Контролните светлини в различни цветове сигнализират на водача при проблем, които е пречка за нормалното функциониране на автомобила. Ето й кратък преглед на най-важните предупредителни сигнали по отношение на спирачната система.

Активирана ръчна спирачка

Ръчната спирачка е активна. Но също: Нивото на спирачната течност е критично ниско или има повреда в спирачната уредба.

При активна ръчна спирачка, освободете я. Във всички останали случаи незабавно се сържете с аварийния център или потърсете най-близкия до Вас оторизиран сервиз на Volkswagen, за да бъде отстранена неизправността. Не продължавайте да шофирате, докато специалистът не провери спирачната система.

Освобождаване на ръчната спирачка

Освобождаване на ръчната спирачка

Обикновено символът се показва преди стартирането на двигателя. Издърпайте лоста нагоре. Натиснете бутона за освобождаване. Свалете лоста надолу.

Износване на спирачните накладки

Износване на спирачни накладки

Спирачните накладки са износени и трябва да бъдат подменени при следващо посещение в сервиз.

Програма Сервиз 4+

Пакетни предложения за цялата моделна гама на Volkswagen Лекотоварни автомобили на възраст над 4 години

Обичате своя Volkswagen? Ние Ви предлагаме чудесна възможност да се погрижите за него на най-високо ниво. Възползвайте се от атрактивните ценови предложения на програмата Сервиз 4+ за смяна на дискове и накладки. Доверете се на нашите сервизни специалисти. Те най-добре знаят, от какво има нужда Вашия Volkswagen. По този начин Ви гарантираме, че ще бъдете с Вашия Volkswagen максимално дълго време.

Атрактивни условия с включени резервни части и труд валидни през цялата година!

Предимства на Volkswagen Оригиналните спирачни дискове

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип