Протрити участъци

Протрити участъци се намират най-често по борда на гумата. Това не са следи от износване поради шофиране по пътищата - това са следи, които се получават, напр. при допир с бордюр. Протритите места често се омаловажават. Но: При силен удар може да бъде повреден дори скелетът на гумата (каркаса). Повредите по скелета не са видни отвън - поради това са много опасни. Каркасът може да се прекърши или във вътрешността да навлезе влага и металните нишки да корозират. Т.е., в резултат на привидно безобидно протриване, може да се получи нестабилност на цялата гума. Експертите по автомобилни гуми знаят как изглеждат повредите - затова непременно се обърнете към специализиран сервиз.

Съвет:
Имат ли Вашите джанти ясно изразени следи от удар? Тогава може и гумата да е засегната.

Проникване на чуждо тяло

Проникнали парчета стъкло, пирони или остри камъни се намират често в зоната на допирната повърхност с пътната настилка. Чужди тела могат да се срещнат с гумите навсякъде - предимно по черни пътища или около строежи. Много рядко гумата се ,,пука'' веднага. По-често може да се стигне до бавна загуба на налягане. Освен това може да навлезе влага, която да предизвика корозия на пояса от стоманена корда на гумата. В най-лошия случай може да се стигне до отлепяне на протектора или на пояса. Експертите по автомобилни гуми могат да преценят щетите - затова непременно се обърнете към специализиран сервиз.

Пукнатини, пречупвания и порести места

Следите от остаряване също не са следи от износване, а повреди от грешно съхраняване. Подходящият склад за гуми е хладен, тъмен и сух - при това не бива да се трупат прекалено много гуми една върху друга. Ако обаче гумите се складират на място, където може да ги грее слънчева светлина, влиянието на UV лъчите кара омекотителя в гумите да се изпари. При по-продължително време се появяват фини пукнатини. Затова в случай че забележите пукнатини, пречупвания или порести места в гумите си, не ги слагайте за новия сезон. Ако не сте сигурни, се обърнете към експерт по автомобилни гуми в специализиран сервиз.

При складиране гумите често преди това се почистват. Избягвайте прекалено високо водно налягане (напр. чрез пароструйка) и прекалено агресивни почистващи препарати - и двете могат да доведат до повреди по гумите.

Съвет:
Попитайте Вашия Volkswagen сервиз за услугата "Съхранение на гуми": подходящ склад за Вашите гуми, повече място за Вас.

Lorem ipsum vix at error vocibus, sit at autem liber? Qui eu odio moderatius, populo pericula ex his. Mea hinc decore tempor ei, postulant honestatis eum ut. Eos te assum elaboraret, in ius fastidii officiis electram.

Затвори
Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Гуми и джанти Какви познания имате за гумите? Намерите тук съвети и хитринки.

Гуми и джанти Какви познания имате за гумите? Намерите тук съвети и хитринки.

Вашите гуми правят средно една околосветска обиколка и са Вашият контакт с пътя. Те са съставени от над 200 материала, сред тях стомана и изкуствена коприна. С правилното налягане даже спестявате пари. Искате ли още интересни познания и полезни съвети? Има ги тук.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип