Етикетиране на гумите съгласно изискванията на ЕС

Така лесно ще откриете, какви са характеристиките на гумата

Европейският етикет на гумите е задължителен за всички фабрично нови гуми и е въведен през 2012 г. От 1 май 2021 етикета има нов дизайн и изведената върху него информация е разширена -  за автомобили задвижвани с конвенционално гориво и електричество.

Обща информация

Най-отгоре на етикета ще намерите обща информация за гумата, като име на доставчика, идентификация на типа гума (номер на артикула), размер на гумата и клас на гумата.

Клас на горивна ефективност

Колкото по-малко е съпротивлението на гумите при търкаляне, толкова по-малък е разходът на гориво/енергия на автомобила. При автомобил, задвижван на бензин или дизел, допълнително спестявате и няколко грама CO2. Съответно между клас А и Е на 1000 км разликата е до 5,1 л.

Сцепление на мокра настилка

Колкото по-добро е сцеплението на гумата с влажна повърхност, толкова по-къс е спирачният път при мокра настилка. Спирачният път се удължава от един клас към следващия с 3 до 6 м при 80 км/ч.

Ниво на външен шум

Тихите гуми са с по-благоприятно влияние за Вас и за околната среда. Увеличението вече с 10 dB удвоява силата на външния шум от гумата. Колко шумна или безшумна е една гума ще познаете по класа, където с А се обозначава най-тихата, а с С най-шумната. 

  • Клас A:

    Външният шум при въртене на гумите е намалял с повече от 3 dB под граничните стойности на ЕС в сила от 2016 г.

  • Клас В:
    Външният шум при въртене на гумата съответства на граничните стойности на ЕС, валидни от 2016 г., или е с до 3 dB по-нисък.
  • Клас С:
    Външният шум при въртене на гумата съответства на граничните стойности на ЕС, валидни до 2016 г. 

Управление върху лед и сняг

В долната част на етикета се съдържа информация за ефективността на сцепление на сняг или при лед на гумата, като например символа 3 PMSF, чиято абривиатурата означава "Three Peak Mountain Snow Flake". Само ако гумите отговарят на изискванията, съответните символи биват поставяни.

Желаете още информация?

Сканирайте QR-кода от етикета на гумата и ще получите подробна информация за конкретните гуми, като например информационната листовка на продукта или етикета за енергия.

Затвори
Меню
Затваряне на менюто
Затвори

Гуми и джанти Какви познания имате за гумите? Намерите тук съвети и хитринки.

Гуми и джанти Какви познания имате за гумите? Намерите тук съвети и хитринки.

Вашите гуми правят средно една околосветска обиколка и са Вашият контакт с пътя. Те са съставени от над 200 материала, сред тях стомана и изкуствена коприна. С правилното налягане даже спестявате пари. Искате ли още интересни познания и полезни съвети? Има ги тук.

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип