Меню
Затваряне на менюто
Затвори

  •  Приходите от продажби бележат ръст до 15,3 милиарда евро, а обемът на оперативната печалба достига рекордна стойност от 873 милиона евро
  • Възвръщаемостта на инвестициите или оперативният марж на компанията отбелязва ръст до 5,7 процента и е в заложения стратегически коридор
  • Богата и разнообразна гама от премиери през тази година -  нов Transporter, нова California, обновление на Multivan, Crafter и Caddy
  • Световна премиера на ID. Buzz GTX1: най-мощният "Bulli" в историята на компанията
  • Стратегически насоки към създаване на самостоятелна моделна фамилия SPACE, която да укрепи експертизата на марката в сферата на лекотоварните превозни средства
  • Развитието на системите за автономно движение напредва по план - през тази година в Хамбург ще започне програмата за тестово шофиране с клиенти
  • Volkswagen Лекотоварни автомобили става част от Core brand group - "шапката" от ключови компании с големи производствени обеми в състава на Volkswagen Group, обединени с цел осигуряване на съвместен растеж и значително повишаване на цялостната ефективност на петте масови марки

Хановер, март 2024 - За трета поредна година Volkswagen Лекотоварни автомобили увеличава значително своята печалба, достигайки рекордната стойност от 873 млн. евро (529 млн. евро през предходната година). На годишна база приходите от продажби се увеличиха с повече от 30% до 15,3 млрд. евро (11,5 млрд. евро през предходната година). Благодарение на последователното прилагане на корпоративната стратегия GRIP 2030 и свързаната с нея програма за повишаване на ефективността Performance Programme, подразделението за лекотоварни превозни средства на Volkswagen Group със седалище в Хановер постигна възвръщаемост на инвестициите, респ. оперативен марж в размер на 5,7% (4,6% през предходния период) и продължава да се движи в рамките на заложения стратегически коридор. За настоящата година главният Изпълнителен директор на Volkswagen Лекотоварни автомобили Карстен Интра обяви впечатляваща моделна офанзива - световна премиера през 2024 година предстои да отбележат новият Transporter и новата California, а почти всички останали модели в гамата ще бъдат обновени значително. В рамките на годишната конференция за медиите отговорният за Продажби и Маркетинг член на Управителния съвет Ларс Краузе представи и новия ID. Buzz GTX като част от дигиталната световна премиера на модела.

 

През 2023 година дилърите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са предали към клиенти общо 409 400 автомобила - обем на продажбите, който отбелязва увеличение в размер на около 25% в сравнение с предходната година. Още по-важно е, че това положително развитие се отнася в еднаква степен за всички модели на Volkswagen Лекотоварни автомобили и за всички региони, в които е представена марката. Като цяло обемът на продажбите на превозни средства с електрическо задвижване  е четири пъти по-голям от този през предходната година - общо 29 300 предадени към клиенти автомобила, които вече формират дял от 7,1% на изцяло захранваните от акумулаторни батерии електрически модели BEV (battery-electric vehicle) в общото число на продажбите в гамата.

Рекордни нива на приходите от продажби, оперативната печалба, възвръщаемостта на инвестициите и паричния поток

Стабилният финансов резултат с ръст на приходите от продажби, оперативната печалба и оперативния марж е реално отражение на изключителния интерес на клиентите на марката към моделната гама на Volkswagen Лекотоварни автомобили. Наред с това, положителните резултати свидетелстват и за сериозното въздействие на повишената дисциплина по отношение на разходите, която от няколко години е основна цел на Volkswagen Лекотоварни автомобили като част от корпоративната стратегия GRIP 2030 и свързаната с нея програма за повишаване на ефективността Performance Programme. Според отговорния за финансите и информационните технологии член на Управителния съвет Михаел Обровски, нетният паричен поток също е сред изключително важните основни показатели за представянето на компанията -  "След минус в размер на 259 млн. евро през 2022 година, ние успяхме да приключим изминалата година с положителен нетен паричен поток от 683 млн. евро. Това беше отлично и много важно постижение за целия ни екип!" Финансовият резултат за 2023 година дава на марката от Хановер необходимата финансова свобода за осъществяване на моделната офанзива през 2024 година, както и за  трансформацията и обновяването на екипите и производствените мощности. "Така ние развиваме Volkswagen Лекотоварни автомобили последователно по пътя на превръщането на марката в доставчик на устойчива мобилност за бъдещето", обобщава Обровски.

Старт на моделната офанзива през 2024 година даде световната премиера на ID. Buzz GTX

Въз основа на стратегическите насоки, очертани през предходната година, както и на актуалните бизнес показатели, главният Изпълнителен директор на Volkswagen Лекотоварни автомобили Карстен Интра сподели, че през 2024 година предстои внушителна моделна офанзива - "Почти всички модели в нашата гамата ще бъдат или нови, или ще бъдат забележимо обновени и подобрени."

 

Новият Transporter ще отбележи своята премиера на транспортното изложение IAA в Хановер през есента. Бизнес клиентите могат да очакват по-голям товарен капацитет, повишена товароносимост и прикачен товар, както и много богата гама от задвижващи системи, сред които версии с турбодизелови двигатели, plug-in хибридно и изцяло електрическо и задвижване. "ID. Buzz, Multivan и новият Transporter са най-иновативното трио в историята на "Bulli"", посочва Интра.

След като базираният на актуалния Multivan концептуален модел California CONCEPT вече предизвика вълнението на публиката със своята премиера през 2023 година, през 2024 ще станем свидетели и на световния пазарен дебют на серийната версия на кемпера. Със своята разделена на три зони конфигурация на интериора и две плъзгащи се врати той създава по-просторно цялостно усещане, а сред гамата от задвижвания на California за първи път ще присъства и plug-in хибриден вариант.

 През 2024 година Multivan ще бъде представен и във версия с двойно предаване 4MOTION с иновативна plug-in хибридна система за задвижване - докато предният мост се задвижва от двигателя с вътрешно горене, на задния се използва електромотор. По този начин се осигурява възможност за по-интелигентно и по-ефективно прилагане задвижване на всички колела.

 Предварителните продажби на Crafter ще стартират в Германия през първата половина на 2024 година. Впечатление при този модел прави изцяло новото оформление на арматурното табло и многобройните полезни системи за асистенция - от функцията за аварийно спиране при опасност от сблъсък с приближаващ в насрещното платно автомобил при маневра за ляв завой (Oncoming vehicle braking when turning) и автоматично аварийно спиране (Autonomous Emergency Braking) до системата за асистенция за поддържане на лентата за движение (Lane Assist) и асистенцията при смяна на лентата за движение Side Assist. Много от тези нови системи вече ще бъдат част от серийното оборудване на новия Crafter.

 За Caddy електрическата ера започва през 2024 година. Моделът ще се предлага като plug-in хибриден вариант на задвижване с комбинация от 1,5-литров бензинов двигател и електродвигател, както и бързозарядна функция на акумулаторната батерия. Всички варианти на Caddy ще бъдат обновени значително с нови цифрови показания на арматурното табло и редица интелигентни асистиращи системи.

В рамките на годишната конференция за медиите отговорният за Продажби и Маркетинг член на Управителния съвет Ларс Краузе представи и най-новия член на ID. семейството в лицето на ID. Buzz GTX. С мощността си от 250 кВт (340 к.с.), това е най-мощната серийно произвеждана версия на "Bulli" за всички времена. Системата 4MOTION осигурява задвижване на всички колела с разположени на предния и задния мост тягови електродвигатели. ID. Buzz GTX ще бъде на разположение на клиентите в две версии - със стандартно междуосие и нова акумулаторна батерия с нетен капацитет 79 кВтч (брутното енергийно съдържание е 84 кВтч), както и с удължено междуосие в комбинация с нова акумулаторна батерия с нетен капацитет 86 кВтч (91 кВтч бруто).

Моделната фамилия SPACE ще укрепи експертизата на марката в сферата на лекотоварните превозни средства

По отношение на плановете отвъд настоящото десетилетие, Карстен Интра насочи вниманието върху развитието на моделната фамилия SPACE. Тя ще използва технологичната основа на платформата SSP Group, върху която Volkswagen Лекотоварни автомобили ще разработи самостоятелна гама от лекотоварни и пътнически превозни средства в сегментите B и C. "Първият нов модел в новата SPACE фамилия ще бъде Crafter с изцяло електрическо задвижване, чието излизане от поточната линия се планира за 2028 година. Всички останали представители на тази моделна фамилия без изключение също ще бъдат изцяло електрически превозни средства," посочи главният Изпълнителен директор на Volkswagen Лекотоварни автомобили. В бъдеще моделите SPACE ще се произвеждат и в трите завода на Volkswagen Лекотоварни автомобили в Германия и Полша и така ще гарантират ефективното използване на капацитета на производствените мощности.

Разработката на системите за автономно движение се движи по график

Темата за автономното движение всъщност засяга пряко бъдещето на мобилността. В рамките на Volkswagen Group, Volkswagen Лекотоварни автомобили отговаря за разработката и внедряването на решенията в областите MaaS (Mobility as a Service) и TaaS (Transport as a Service) - перспективни услуги в областта на мобилността и транспорта. Тестовете с предсерийния модел ID. Buzz с функции за автономно движение в Мюнхен, Остин (Тексас) и Хамбург се движат по план, а за настоящата година Карстен Интра обяви и програмата за тестово шофиране с реални клиенти, която ще стартира при доставчика на услуги за мобилност MOIA в Хамбург.

Програмата "Top 10" през 2024 година

Както и през предходната година, Volkswagen Лекотоварни автомобили изпълнява най-важните стратегически задачи през 2024 година като част от програмата "Top 10", първостепенно място в която заема гарантирането на максимална ефективност. На фона на извънредно предизвикателната в световен мащаб конкурентна среда и по-бавното от очакваното развитие на електрическата мобилност, особено в Европа, главният Изпълнителен директор Карстен Интра подчерта важността на този елемент от програмата така - "Ще продължим с устойчивото подобряване на структурата на разходите. Вече постигнахме съществен напредък в тази област и сега е важно да не отстъпваме от наложеното темпо. В това отношение много полезно за нас ще бъде и засиленото сътрудничество в рамките на Core brand group."

1)         Близък до серийно производство концептуален модел

 

Главният Изпълнителен директор на Volkswagen Лекотоварни автомобили Карстен Интра и главният Финансов директор Михаел Обровски при представянето на резултатите на Volkswagen Лекотоварни автомобили през 2023 година.

 

Ами сега!
Изглежда браузърът ви не е актуален. Може би уебсайтът ни не работи оптимално. Повечето браузъри (но не и MS Internet Explorer 11 и по-стари) все още работят добре.

Препоръчваме ви да актуализирате вашия уеб браузър!
Последната версия може да гарантира добро изживяване навсякъде в Интернет.

Благодарим ви за посещението,
Вашият Volkswagen екип