Етикет за гуми ЕС

Етикет за гуми на ЕС

От ноември 2012 г. в Европейския съюз има задължително маркиране на гумите за автомобилите. Целите на маркирането с етикет на ЕС на гумата са по-висока безопасност на движението и намаляване на емисиите на вредни вещества и шум. Върху ЕС етикета на гумата с помощта на графично представяне са посочени следните характеристики на гумата: клас на ефективност на горивото, клас на сцепление с влажна повърхност, както и клас на външния шум при търкаляне и съответната измерена стойност.

Клас на горивна ефективност:

Намаленото съпротивление при търкаляне спестява гориво и намалява емисиите на CO2. Гумите от клас "А" дават най-добри резултати по отношение на горивната ефективност, като със всеки следващ клас до "G" горивната ефективност се увеличава със стойности между 0.42 и 0.56 mpg за автомобил с разход от около 36 mpg.

 

Клас на сцепление с влажна повърхност:    

Сигурното сцепление при мокри пътни условия е от първостепенна важност за безопасното шофиране. Показателите са степенувани по класове, от "A" до "G" (независимо от това, че понастоящем "D" и "G" не се прилагат). Спирачният път между гума от клас "А" и гума от клас "F" може да бъде 18 м.

 

Клас на ниво на външен шум:

Това е външният шум, произвеждан от гумата, измерен в децибели. Колкото повече запълнени чертички са показани на етикета, толкова по-шумни са гумите.

Горивна ефективност

Сцепление с влажна повърхност

Ниво на външен шум

Други указания:

  • Действителното пестене на гориво и безопасността на движението зависят в голяма степен от собствения стил на шофиране.
  • Чрез екологичен стил на шофиране можете да постигнете съществен принос за намаляване на разхода на гориво и на емисиите на CO2.
  • Обърнете внимание на правилното налягане в гумите, тъй като много ниското налягане влошава сцеплението с мокра повърхност и води до увеличаване на разхода на гориво в следствие на по-високото съпротивление при търкаляне.
  • Винаги трябва да се спазва съответстващата на спирачния път безопасна дистанция.

 

Данни за класовете на ефективност на горивото, класовете на сцепление с влажна повърхност и класовете на външния шум при търкаляне на наличните гуми като серийно или допълнително оборудване ще намерите в техническите данни и ценовите листи на отделните модели.

 

Още информация за ЕС етикета на гумите ще намерите на официалния сайт на Европейската комисия.

Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интерси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам