Този сайт използва бисквитки, за да персонализира страницата спрямо Вашите интерси. Ако останете на страницата, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.
Приемам

Етикет за гуми ЕС

Етикет за гуми на ЕС

От ноември 2012 г. в Европейския съюз има задължително маркиране на гумите за автомобилите. Целите на маркирането с етикет на ЕС на гумата са по-висока безопасност на движението и намаляване на емисиите на вредни вещества и шум. Върху ЕС етикета на гумата с помощта на графично представяне са посочени следните характеристики на гумата: клас на ефективност на горивото, клас на сцепление с влажна повърхност, както и клас на външния шум при търкаляне и съответната измерена стойност.

Клас на горивна ефективност:

Намаленото съпротивление при търкаляне спестява гориво и намалява емисиите на CO2. Гумите от клас "А" дават най-добри резултати по отношение на горивната ефективност, като със всеки следващ клас до "G" горивната ефективност се увеличава със стойности между 0.42 и 0.56 mpg за автомобил с разход от около 36 mpg.

 

Клас на сцепление с влажна повърхност:    

Сигурното сцепление при мокри пътни условия е от първостепенна важност за безопасното шофиране. Показателите са степенувани по класове, от "A" до "G" (независимо от това, че понастоящем "D" и "G" не се прилагат). Спирачният път между гума от клас "А" и гума от клас "F" може да бъде 18 м.

 

Клас на ниво на външен шум:

Това е външният шум, произвеждан от гумата, измерен в децибели. Колкото повече запълнени чертички са показани на етикета, толкова по-шумни са гумите.

Горивна ефективност

Сцепление с влажна повърхност

Ниво на външен шум

Други указания:

  • Действителното пестене на гориво и безопасността на движението зависят в голяма степен от собствения стил на шофиране.
  • Чрез екологичен стил на шофиране можете да постигнете съществен принос за намаляване на разхода на гориво и на емисиите на CO2.
  • Обърнете внимание на правилното налягане в гумите, тъй като много ниското налягане влошава сцеплението с мокра повърхност и води до увеличаване на разхода на гориво в следствие на по-високото съпротивление при търкаляне.
  • Винаги трябва да се спазва съответстващата на спирачния път безопасна дистанция.

 

Данни за класовете на ефективност на горивото, класовете на сцепление с влажна повърхност и класовете на външния шум при търкаляне на наличните гуми като серийно или допълнително оборудване ще намерите в техническите данни и ценовите листи на отделните модели.

 

Още информация за ЕС етикета на гумите ще намерите на официалния сайт на Европейската комисия.